De regio

Historie
Wie aan Oss denkt, denkt misschien niet in de eerste plaats aan een lange en rijke historie. En toch is dat wel het geval. In het gebied tussen Oss en de Maas, de zogenaamde Maaskant, liggen de vestingsteden Megen en Ravenstein, drie kloosters, een aantal middeleeuwse kerken en kastelen en bijzondere archeologische vindplaatsen waaronder het Vorstengraf en de grafheuvelgroep ‘Zevenbergen’ in Oss.
(foto: Jo van Schaijk)

Ligging
De Maas, breed en traag stromend door het zuiden van Nederland, is altijd een van de belangrijkste rivieren van ons land geweest. Niet alleen diende ze als transportader, meestal fungeerde deze natuurlijke barrière ook als grens. En langs haar oevers hebben altijd mensen gewoond, al vanaf de vroege prehistorie.
De stad Oss en haar directe omgeving liggen op een unieke plek in het Noord-Brabantse landschap, namelijk op de grens van twee verschillende landschapstypen: de zuidelijke dekzandgebieden en het Maasdal. Precies op dit punt grenst een zandrug aan dat dal. De gemeente Oss biedt bezoekers de voordelen van beide landschappen: bos, heide en polders.
Oss ligt centraal tussen ’s-Hertogenbosch en Nijmegen. Deze steden liggen respectievelijk op slechts 20 en 35 kilometer afstand. Ook voor een dagje Efteling is Oss een mooie uitvalsbasis: slechts drie kwartier rijden en iedereen kan met eigen ogen zien dat ‘Sprookjes bestaan’!

Natuurgebied De Maashorst
De Maashorst, het grootse aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, ligt in de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. De 3.500 hectare natuurpracht bestaan uit bossen en heidevelden, indrukwekkende stuifduinen, vennen, weiden en spannende kronkelbeekjes. Een enorme afwisseling in flora en fauna die het ontdekken meer dan waard is.

Rivierengebied
Aan de noordelijke kant van de Maas bij Oss ligt het Gelderse rivierengebied, beter bekend als Land van Maas en Waal.

Stedelijk en gastvrij …dat is Oss!
Oss heeft de voordelen van een stad én de voordelen van een dorp. Wonen in Oss betekent stedelijke voorzieningen en dorpse gastvrijheid.
(foto: Ingrid Helmer - Maas)

Voorzieningen
In het centrum van de stad Oss is een subtropisch Golfbad en een grote bibliotheek. Cultuurpodium Groene Engel biedt muziek, theater en film voor jong en oud. Theater De Lievekamp en Museum Jan Cunen zijn bekend in heel Nederland. Belangstellenden voor geschiedenis kunnen terecht in het Stadsarchief Oss. Oss herbergt een van de grootste opgravingsprojecten van Nederland, waar de Universiteit Leiden decennialang archeologisch onderzoek heeft verricht.
Uitgaan en sporten komen bij elkaar in het sportcomplex De Rusheuvel. In de bijzondere kinderboerderij De Elzenhoek leren kinderen de natuur kennen. Na afloop kunnen ze spelen in de fantasierijke speeltuin Elckerlyc. Deze speeltuin is ook toegankelijk voor minder valide kinderen.
Oss werkt aan een talentencampus met scholen, bedrijven, een stadion en sportvelden dicht bij elkaar. Hier kunnen jongeren modern en aantrekkelijk onderwijs volgen. Oss heeft horizonscholen (brede school), middelbare scholen van VMBO tot (tweetalig) VWO en een ROC. Oss heeft 85.000 inwoners met 150 verschillende nationaliteiten. Ossenaren houden van gezelligheid en vinden elkaar in sportverenigingen, carnavalsverenigingen, vrijwilligerswerk, moskeestichtingen, de jongerenraad, buurtverenigingen en wijk- en dorpsraden. Oss is een gemeente met veel parken, twintig dorpen en de twee vestingstadjes Megen en Ravenstein. In Ravenstein is een bezoek aan het Museum voor vlakglas- en emaillekunst (* is voorlopig gesloten, wellicht op korte termijn een doorstart *) een absolute aanrader. Kamperen kan in de mooie natuurgebieden De Maashorst en Herperduin. Er zijn fiets- en wandelroutes door prachtige bossen, heide, polders en langs 35 kilometer Maas. Waterliefhebbers kunnen terecht in recreatiecomplex De Lithse Ham.

Economie en bereikbaarheid
Ossenaren zijn gewend hun handen uit de mouwen te steken. Dor de eeuwen heen hebben boeren getracht  met gemeenschappelijke krachten de rivier in te tomen om zo hun akkers te beschermen tegen het water. Tientallen jaren lang vonden velen werk in de margarine- en vleesindustrie, waaruit onder andere Organon is ontstaan. Tegenwoordig is Oss een economisch sterke stad. Er zijn 5400 verschillende bedrijven en 41.500 banen in de industrie, landbouw, zorg, farmacie, logistiek en dienstverlening. Oss is goed bereikbaar met de auto via de A50 en A59. De N329 wordt de Weg van de Toekomst. Er zijn drie NS stations. Oss heeft de grootste binnenhaven van Nederland en is goed bereikbaar voor vrachtschepen. Oss is een krachtige stad met ondernemende mensen. De ontwikkeling van het Pivot Park laat zien hoe Ossenaren elkaar snel opzoeken om samen te werken. En met de Kracht van Oss willen ondernemers de economie en werkgelegenheid versterken.
Oss heeft lef en durft verder te kijken dan Oss zelf. Samen met andere gemeentes in Noordoost Noord-Brabant werkt Oss aan projecten voor culturele, sociale en economische zaken. Uit de hele regio komen mensen werken en winkelen in Oss.
Oss loopt voorop met duurzaamheid. Het gemeentehuis is het meest duurzame verbouwde gemeentehuis van Nederland. De gemeente stimuleert Ossenaren om duurzaam te bouwen, wonen en werken. Oss is een van de milleniumgemeenten, die wereldproblemen als honger en armoede willen terugdringen.
(foto: Arjan van Hal - Oss op rotonde)

Recreatie en toerisme
Op dit gebied is de laatste jaren veel tot stand gebracht, dat goed past bij de schaal van de gemeente Oss. De jongste ontwikkelingen in de Maashorst zijn daar een mooi voorbeeld van. In samenwerking met andere partijen wordt toerisme en recreatie goed ingebed tussen de andere (economische) functies van het gebied. Een impuls aan recreëren dicht bij huis.
Binnen de gemeente Oss (Oss, RavensteinMegen en Lith) wordt steeds meer samengewerkt op toeristisch-recreatief en cultureel gebied. De Stichting Maasmeanders is een samenwerkingsverband van zo’n 90 grote en kleine ondernemingen die langs, op en rond de Maasmeanders actief zijn. Van slapen bij de boer en kunst bekijken tot sportieve kanotochten en een terrasje pakken.
Tenslotte wordt er steeds intensiever met de Maasgemeenten (Boxmeer tot en met Heusden) samengewerkt om meer tot stand te brengen op toeristisch-recreatief en cultureel gebied.
(foto: San Schiks - zicht op Megen)


   

De mooiste fiets- en wandelroutes

Ontdek bijzondere plekjes in de omgeving van Oss te voet of op de fiets!

 

Download routes »


 
   

Waardevol cultureel en religieus erfgoed!

Alles over bijzondere archeologie, landschap en gebouwen in één interactieve kaart. Mét boeiende verhalen!

  Bekijk Erfgoedkaart »