Home    Erfgoed    Op pad met Jan Ulijn    't Bliekbčnske, 't Lulbčnske en 't Soekbčnkske

't Bliekbčnske, 't Lulbčnske en 't Soekbčnkske

Nieuws  (Neits)
Als men, bij goed humeur, door de regio fietst of wandelt dan kom je zeker meerdere keren zitbankjes tegen om even uit te rusten of van de omgeving te genieten.
Toch hebben bankjes (in de volksmond bènkskes) in het verleden een andere betekenis gehad. In vroeger dagen waren deze bankjes ‘de krant’. Men wisselde ‘neits’ (nieuws) uit, meestal roddels en misschien stamt uit die tijd de kreet “het nieuws ligt op straat”, of, zoals onze grootouders zeiden: ”Jongen breng het nieuws maar op straat”of anders gezegd ;”Brief ’t maar over“. Dit gebeurde ook dikwijls en de bènkskes waren de plek waar dit soort nieuws werd uitgewisseld.
Zo ook in ons oude stadspark. Ook hier stond een bènkske met veel ‘aanloop’. Zij ‘buurten ’n pèpke’, raapten ’t nieuws op dat bij wijze van spreken op straat lag en op deze manier kwamen ze ’t kleine nieuws te weten.
Als ze bij gebuurt waren haalden ze in de winkel bij d’n Hartog of Zwaantjes ‘unne kilo butjes’ of ‘vèrkes starten’ en gingen zo weer huiswaarts waar het nieuws verder werd verteld en de meegebrachte vleeswaren voor consumptie werden klaargemaakt.
Dit bènkske bestaat niet meer; laten we eens stilstaan bij een drietal andere.


Bron; Jan Ulijn 2007