Home    Erfgoed    Op pad met Jan Ulijn    Bierbrouwerijen

Bierbrouwerijen

Bier wordt al heel lang gedronken. Van ver voor onze jaartelling zijn brouwrecepten bekend.
In de middeleeuwen had ieder dorp minstens één brouwerij. Er werd dan ook meer bier dan water gedronken omdat er simpelweg geen water redelijk te drinken was.
Bier was in die tijd heel anders dan zoals we het nu kennen. Zelfs kinderen dronken het. Het middeleeuws bier was te vergelijken met ons huidige bronwater.
Omdat bier gebrouwen werd van zuiver bronwater, gevolgd door het brouwproces werd men niet ziek; zeker ook omdat het water gekookt werd. Door de gevormde alcohol was bier veel langer houdbaar. Behalve dat het minder ziektekiemen bevatte dan water was bier ook gezond. Het bevatte veel vitaminen B  en aminozuren. Dat is nog steeds zo.

Ons huidige bier is gebaseerd op hop, dat van vroeger op gruit, een kruidenmengsel met als hoofdbestanddeel  de gagelplant  (paars-rose bloeiend) Je vindt hem nog steeds in het wild en bij de tuincentra.
De beschermheilige van het bierbrouwen is de heilige Arnoldus.
In ons land schommelt het jaarlijks bierverbruik rond de 80 liter per hoofd.
Het bier in de middeleeuwen bevatte weinig alcohol en veel restsuikers omdat de vergisting nooit volledig was waardoor het erg voedzaam was.

In ons gebied stonden vroeger veel kleine bierbrouwerijen. Een drietal in Geffen, Lith en Oss komen hieronder aan de orde.


Bron: Jan Ulijn 2008