Home    Erfgoed    Op pad met Jan Ulijn    Is het gedenken of herinneren?

Is het gedenken of herinneren?

Op 4 en 5 mei herdenken we de slachtoffers van oorlogsgeweld en vieren we onze vrijheid. In onze regio zijn tal van monumentjes te vinden die herinneren aan die tijd.

We herdenken de doden en gedenken ze ook. Wij willen ze naast eren niet vergeten. Hetzelfde geldt voor onze bevrijding. Onze voorvaderen vertelden er met groot respect over. Niet alleen over de gevallenen maar ook onze bevrijders, vooral in de trant van eren en niet vergeten.

De drie volgende monumentjes hebben alle drie met hetzelfde te maken nl. de slag om Arnhem in 1944, ‘Market Garden’.


 • Oorlogsmonument 'de Verwachting', Megen

 • Monument Vliegveld, Keent
  Voor de Tweede Wereldoorlog kende Keent al een vliegveld. Vanaf 1928 werd het al bij gelegenheid gebruikt door vliegtuigen van de marine en de landmacht. In 1933 was het zelfs het toneel voor een vliegfeest van de KLM.
  Toen Volkel in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd werden er her en der in de regio reserve strips aangelegd. Zo ook  in Keent. In 1944 richtten de Duitsers dit gebied opnieuw in als vliegstrip. In september 1944 op de tiende dag van Market Garden werd het vliegveld door de geallieerden  pas in gebruik genomen door acht squadrons van de Royal Air Force.
  Aan de Keentseweg herinnert een monument aan dit vliegveld. Meer informatie over het vergeten vliegveld

 • Onderstel Engels vliegtuig, Batenburg
  Het oorlogsmonument op de Ringdijk is een bijzonder monument. Het bestaat uit een onderstel van een Engels vliegtuig wat in 2003 uit de Maas bij Dieden werd opgevist en van de schroothoop gered.
  Voor zover bekend is er geen enkel oorlogsmonument met een vliegtuigonderstel. Dit vliegtuig, een transporttoestel van het 190ste  Squadron van de R.A.F. (type Short ‘Stirling’ MK IV) verongelukte op 21 september 1944. Het werd door de Duitsers beschoten en vloog in brand. De piloot, flight lt. Anderson, maakte een noodlanding op de Maas. Hierop brak het toestel in stukken en verloren zes van de negen bemanningsleden het leven.

  Op 21 september 2004 werd het oorlogsmonument op de Ringdijk onthuld. De stichting Het Batenburgs Erfgoed en de Heemkundekring Megen, Haren en Macharen boden dit monument aan de bewoners van Batenburg aan. Eén van de omgekomen bemanningsleden, flight sgt. G.F. Conry Candler (2e piloot) ligt op het Rooms Katholieke kerkhof in Batenburg begraven.

Bron: Jan Ulijn 2008