Home    Erfgoed    Op pad met Jan Ulijn    Lith, gemintehuizen genog, mar zn ze nog ndig?

Lith, gemintehuizen genog, mar zn ze nog ndig?

Zij hebben de tijd doorstaan. Misschien om ooit weer als overheidsgebouw te dienen?
Waar staan ze dan?

 • Camelot in Maren Kessel

  Maren Kessel is één van de jongste dorpen van Brabant. Aan de Maasdijk staat het oude raadhuis 'Camelot' van de voormalige gemeente Alem, Maren en Kessel. Het gebouw dateert uit 1901.
  Maren-Kessel werd na de oorlog gevormd door de dorpen Maren en Kessel. In 1944 werden ze geëvacueerd. De kerk van Kessel werd verwoest en de kerk van Maren ernstig beschadigd. Na de oorlog wordt er halverwege de oude dorpen een nieuwe kerk met school en winkels gebouwd en wordt het centrum van het nieuwe dorp Maren-Kessel.
  Maren-Kessel vormt nog tot 1958, samen met Alem, één gemeente. Dan wordt Alem geannexeerd door de gemeente Rossum en Maren-Kessel gaat samen met de gemeente Lith. Het raadhuis komt leeg te staan en wordt tegenwoordig particulier bewoond.
  Meer informatie over Camelot • Lithoijen
  Aan het Prelaat vd  Berghplein staat het voormalige gemeentehuis van Lithoijen. Tot 1939 was Lithoijen een zelfstandige gemeente. Daarna ging de gemeente Lithoijen op in Lith. Het gemeentehuis is van 1906 en is recentelijk gerestaureerd. Meer informatie over het oude gemeentehuis van Lithoijen

Bron: Jan Ulijn 2007