Home    Erfgoed    Op pad met Jan Ulijn    Muren of muurkes

Muren of muurkes

Al zo lang als de mens leeft scheidt hij zijn eigendom af. Meestel door middel van muren of muurkes.
In de loop van de geschiedenis zijn er een aantal muren gebouwd die grote bekendheid hebben gekregen. Zoals de Chinese muur met een totale lengte van zo’n 6200 kilometer. Deze muur, een verdedigingswal, was ook een symbool van keizerlijke macht.
Was de Chinese muur gebouwd om indringers buiten het gebied te houden, de Berlijnse muur werd gebouwd om Oost Berlijners binnen te houden. Deze ruim 45 kilometer lange muur was een onderdeel van de Duits – Duitse grens en het meest bekende symbool van de koude oorlog en de deling van Duitsland. Van 18 augustus 1961 tot  9 november 1989 scheidde deze muur Oost en West Berlijn van elkaar.
Muren kunnen ook sportief  bekend worden. Welke wielerliefhebber kent de muur van Geraardsbergen niet? Een kuitenbijter in de wielerwedstrijd ‘de ronde van Vlaanderen’. Hij is dan ook een monument in de Vlaamse wielergeschiedenis. Deze ruim één kilometer lange weg leidde naar het in de 18e  eeuw gebouwde kasteel op de top van de Oudeberg.
Zo spectaculair als bovenstaande muren zijn onze muurkes niet; maar het bekijken zeker waard. Alle drie de  muurkes zijn te zien in Oss.Bron: Jan Ulijn 2008