Home    Erfgoed    Open Monumentendag 2013

Open Monumentendag 2013

Programma Open Monumentendag in gemeente Oss is bekend.


In 2013 vindt de landelijke Open Monumentendag plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het jaarthema is: ‘Macht en Pracht’.


De gemeente Oss heeft diverse interessante monumenten die goed binnen dat thema passen: pastorieën, kerken (geestelijke macht), oude raadhuizen (ambtelijke macht) en Villa Constance (gebouwd door machtige industriëlen). Er zijn ruim 50 monumenten gratis te bezoeken en er zijn diverse activiteiten zoals (kinder-)rondleidingen, tentoonstellingen, muziek, stads- en dorpswandelingen. Diverse kerktorens kunnen beklommen worden voor een fraai uitzicht.

Busexcursie
Op zaterdag 14 september rijdt om 10.00 uur en 13.30 uur een bus met gids langs verschillende monumenten in de gemeente Oss. De bezoeken, maar ook de route zelf, door het mooie landelijke buitengebied, maken het zeker de moeite waard.

De busrit van 10.00 uur gaat naar de pas gerestaureerde kerk van  Lithoijen waar  een rondleiding zal worden verzorgd. Ook kan de Oude Pastorie bezichtigd worden. Daar staat koffie thee klaar. Deze busexcursie duurt ca. 3 uur.
De busrit van 13.30 uur brengt een bezoek aan de kerk in Berghem waarna doorgereden wordt naar het klooster Soeterbeeck in Deursen-Dennenburg.

Deelname aan de busexcursie is gratis. Start- en eindpunt is het parkeerterrein achter het gemeentehuis (Raadhuislaan 2, Oss). Reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dit kan vanaf maandag 19 augustus bij de VVV (Molenstraat 65, Oss; in Museum Jan Cunen) van dinsdag t/m zondag van 12.30 uur tot 16.30 uur. Tel: 0412-633 604. Ook via vvvoss.nl kunt u zich aanmelden voor de busexcursie. Wij raden u aan tijdig te reserveren.

Nieuwe deelnemers
Dit jaar heeft zich weer een aantal nieuwe monumenten aangemeld, zoals de kerk, het raadhuis en het klooster van Lithoijen, maar ook de kerk van Berghem en de Prinses Máxima Sluizen in Lith. Het sluizencomplex is onderdeel van de uitvoering van de Maaskanalisatie. Bochten in de Maas werden afgesneden waardoor de Maas beter bevaarbaar werd. Het vervoer van grondstoffen en producten over het water naar zee of naar Duitsland werd daardoor gemakkelijker.

Meer weten?
Het de digitale folder is te vinden op: stadsarchiefoss.nl. Vanaf ca. 24 augustus is de folder ook op te halen bij het Stadsarchief Oss, de gemeente Oss, de bibliotheek, VVV en de deelnemende monumenten.
De Open Monumentendag wordt gecoördineerd door het Stadsarchief Oss en mede mogelijk gemaakt door vele betrokken verenigingen, vrijwilligers en monumenteneigenaren die de monumenten openstellen en de activiteiten coördineren.