Home    Fietsen    Anders langs de Maas

Anders langs de Maas

Anders langs de Maas is een wandel-, fiets- en struinroute. Het pad is een initiatief van de Stichting Maasmeanders en loopt van Cuijk tot Den Bosch. De totale lengte van het tracé is 70 kilometer. Naast het pad is er ook een gids gemaakt met een routebeschrijving en informatie over de historie van het gebied. Langs de route zelf staan informatieborden. Het pad maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland.

De route 'Anders langs de Maas' is een middellange afstandsroute van ca. 70 km. Van 's-Hertogenbosch, via Oss, Ravenstein naar Cuijk. Door de aanwezigheid van NS-Stations zijn deze plaatsen uitstekende startpunten voor zowel één, twee- of driedaagse wandel-,fiets-, of struintochten langs een van de mooiste streken van Brabant, met diverse hoogwaardige overnachtingsmogelijkheden langs de route.

De Maasdijk is sinds mensenheugenis niet alleen een waterkering maar ook de meest betrouwbare verbindingsweg tussen de vele maasdorpen en vestingstadjes, Megen, Ravenstein en Grave. Zeker in de wintermaanden vormt deze route een robuuste ketting, waaraan deze woonkernen als kralen van bijzonder waarden zijn geregen.

Op initiatief en in opdracht van Stichting Maasmeanders is er een route uitgezet over en langs deze Maasdijk die geschikt is om te wandelen en te fietsen. Op grote delen zijn ook struinroutes uitgezet waardoor u ervoor kun kiezen om door de uiterwaarden te gaan tot aan de Maas. Deze routes zijn uitgezet als zomerroutes omdat 's winters bij of direct na hoog water, deze paden vaak niet begaanbaar zijn.

Op de route langs de dijk passeert u tussen Den Bosch en Cuijk ruim twintig woonkernen waar het vaak lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan. De eeuwenoude vestingstadjes Megen, Ravenstein en Grave, de oorspronkelijke Romeinse nederzetting Cuijk en het dorp aan de rivier Lith kunnen net als alle andere dorpjes en gehuchten parels worden genoemd. Al deze landelijke maasdorpen met hun rijke historie hebben elk hun eigen bekoring en eigen waarde.

Al deze woonkernen worden afgewisseld met (groei)briljanten aan de ketting : de natuurwaarden. Restanten van oude dijkdoorbraken, in de vorm van wielen, afgesneden Maasmeanders en talrijke poelen hebben zich ontwikkeld tot natuurgebieden van belang. Nieuwe ontwikkelingen in het gehele uiterwaardengebied geven met recht aan dat de term 'groei' van toepassing is. Grote stukken uiterwaarden zijn of worden door Natuurmonumenten of Brabants landschap omgevormd van cultuurgrond naar natuur.

Deze route leent zich ook uitstekend om in delen te ontdekken. Door haar ligging dicht bij de stedelijke gebieden van Den Bosch, Oss en Nijmegen kan men er ook voor kiezen om in verschillende etappes de route te ontdekken. Gedurende alle seizoenen is er wel wat te beleven. De ondernemers die lid zijn van de stichting Maasmeanders staan voor u klaar om u te voorzien van een hapje, een drankje, een bed of voor andere vormen van ontspannen of recreëren.

Bij de route is een boekje uitgegeven waarin niet alleen de route wordt beschreven maar waarin ook geprobeerd wordt de geschiedenis van dit gebied die zo onlosmakelijk verbonden is met de grillen van de Maas zichtbaar te maken.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Maasmeanders
 

   

De mooiste fiets- en wandelroutes

Ontdek bijzondere plekjes in de omgeving van Oss te voet of op de fiets!

 

Download routes »


 
   

Waardevol cultureel en religieus erfgoed!

Alles over bijzondere archeologie, landschap en gebouwen in één interactieve kaart. Mét boeiende verhalen!

  Bekijk Erfgoedkaart »