Home    Nieuws   Oerfestival de Maashorst

Oerfestival de Maashorst

In de herfstvakantie vindt het Oerfestival de Maashorst plaats, een festival met karakter dat past bij het oergebied in Brabant; stoer, spannend, ruw en echt.

Oerfestival de Maashorst

In de herfstvakantie vindt het Oerfestival de Maashorst plaats, een festival met karakter dat past bij het oergebied in Brabant; stoer, spannend, ruw en echt.


Met de natuur als gastheer zijn de bezoekers een welkom buiten, met tal van activiteiten vol natuur, cultuurhistorie & archeologie en food.  De Maashorst in volle bloei. Met een groots event op zondag 14 oktober in Herperduin en kleinschalige minifestivals en natuuractiviteiten in de dagen erna, is er een intieme sfeer. Lokale culinaire hoogstandjes en akoestische muziek maken het oergezellige gevoel compleet.

Oerfestival de maashorst

De hele herfstvakantie de Maashorst door
Er is bewust voor gekozen om activiteiten te bundelen vanaf een paar centrale festivallocaties. Van zondag tot en met vrijdag in de herfstvakantie staat er elke dag een andere locatie centraal. Naast een breed aanbod van beleefactiviteiten op het gebied van natuur en cultuur(historie), is er op elke festivallocatie vermaak voor jong en oud en maakt lekker eten uit de streek en gezellige muziek het festivalsfeertje compleet.

Natuur en cultuurhistorie & archeologie
Geen Oerfestival zonder de belangrijkste ingrediënten die de Maashorst zo bijzonder maken. De hele week kun je vanaf de verschillende locaties op expeditie. Van wisentexcursie tot bevers spotten, van paddestoelentocht tot dauwtrappen, van wildplukken tot poepsafari en van strandjutten aan de Maas tot blotevoetentocht over de wijst.


Daarnaast zit de Maashorst vol verhalen. Verhalen over vorstengraven, over het ontstaan van de Duinen. Hoe verhouden Horst en Maas zich tot elkaar? En hoe heeft men hier vroeger gewoond? Deze verhalen en oeroude tradities lopen als een rode draad door het festival heen. We gaan ze verbeelden tijdens activiteiten, we gaan ze vertellen tijdens excursies én rond het kampvuur.  

Hoofdfestival zondag 14 oktober Herperduin
In Herperduin kun je de hele dag rondstruinen over 4 area’s. Van een streekmarkt waar je kunt genieten van ambacht, demonstraties en Oerlekkere streekproducten naar speelbos de Das waar kinderen kunnen knutselen, boomklimmen, schatzoeken of gewoon lekker kliederen met water en modder. Daarnaast kun je meedoen of kijken naar de Oerrace van Dunes Games of een van de andere outdoor activiteiten in het bos. Tegen de schemer plof je neer onder een stretchtent bij het kampvuur en borrel je na bij lekkere akoestische muziek.

Minifestivallocaties
De minifestivals krijgen stuk voor stuk een eigen karakter. Bij de ene locatie voert natuur de boventoon, bij de andere kun je juist los gaan met stoere outdooractiviteiten en weer ergens anders ontstaat van alles rondom het thema oergezond voor lichaam en geest, met yoga, mindfullness en gezond eten.

Doelstellingen Oerfestival de Maashorst
Wat Oerfestival de Maashorst bijzonder maakt is dat het geen directe commerciële doelstelling heeft. Initiatiefnemers zijn Stichting Maashorst in Uitvoering en de week van de Natuur (een initiatief van gemeente Oss en het Waterschap). De programmering laten we grotendeels over aan de Maashorstcommunity. Doelstelling is enerzijds om mensen bewust te maken van het belang van de natuur, vanuit de gedachte dat je de natuur pas kunt waarderen als je ervan kunt genieten. Anderzijds bieden we een podium aan ondernemers en partijen uit het gebied die zich verbonden voelen met de Maashorst om zich te presenteren. Uiteindelijk is het doel om gezamenlijk de Maashorst op de kaart te zetten.

Jij hoort er ook bij!
Op de vraag aan partijen en ondernemers om te komen met creatieve ideeën en verrassende activiteiten is enthousiast gereageerd. Zowel op Herperduin als op de minifestivallocaties ontstaan (st)oere programma’s met ieder een geheel eigen karakter. Maar de Maashorst is groot genoeg voor iedereen. Ondernemers en partijen die ook graag mee willen doen, kunnen zich nog tot 1 september aanmelden via www.oerfestivaldemaashorst.nl.

   

De mooiste fiets- en wandelroutes

Ontdek bijzondere plekjes in de omgeving van Oss te voet of op de fiets!

 

Download routes »


 
   

Waardevol cultureel en religieus erfgoed!

Alles over bijzondere archeologie, landschap en gebouwen in één interactieve kaart. Mét boeiende verhalen!

  Bekijk Erfgoedkaart »