Home    Nieuws   Stadswandeling een rondje Oss

Stadswandeling een rondje Oss

Een rondje Oss. Het geeft u meer inzicht in de rijke geschiedenis en hedendaagse ontwikkeling van de stad. Oss is stad sinds 1399. Toen gaf hertogin Johanna van Brabant Oss er de rechten voor. Het Oss van nu is het beste te typeren als modern en dynamisch. De huidige gemeente heeft veel te bieden.
Van natuur, historie, gezellig winkelen en uitgaan tot goede verbindingen, werkgelegenheid, en voorzieningen op het gebied van onderwijs en cultuur.

Stadswandeling een rondje Oss

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden uit de eerste eeuwen van de stad zelf zijn echter schaars. De stad Oss is, in het Brabants-Gelderse grensgebied gelegen, vaak belegerd en bovendien in 1751 bij een grote brand grotendeels in de as gelegd. U zult daarom – helaas - in de stad Oss geen stadspoorten, grachten en middeleeuwse panden aantreffen.
Toch hebben een aantal gebouwen, straten en pleinen herinneringen bewaard aan andere tijden of gebeurtenissen die voor Oss van belang zijn geweest. Een rondje Oss voert u daar langs.
De middeleeuwse omwalling is in oktober 1999, als bijdrage aan de viering van Oss 600 jaar stad, weer herkenbaar gemaakt. In de bestrating van het centrum herkent u de omwalling door een groot formaat ‘punaises’. Met het opschrift ‘1399-1999’.


Wat heeft de stadswandeling u te bieden?
In grote lijnen vier zaken: een aantal voor het stadsbeeld en/of de historie belangrijke panden, dikwijls terug te vinden op de gemeentelijke monumentenlijst; een aantal herinneringen aan het rijke industrieel verleden; enkele voorbeelden van stadsvernieuwing waarbij oude fabriekscomplexen hebben plaats gemaakt voor woningbouw en tot slot voorbeelden van moderne kantoorarchitectuur.
Bovendien maakt de wandeling u attent op een aantal prachtige bomen, de moeite waard vanwege ouderdom, monumentale verschijning of beeldbepaling.
De stadswandeling is ongeveer 5 km lang en vergt, rustig lopend, ongeveer twee uur. De route biedt verschillende mogelijkheden voor een pauze, op een bankje of op een terras.


Kijk hier voor de hele stadswandeling


* Dit nieuwe boekje is te koop bij de VVV en in de bibliotheek van Oss. Het is een Full Color versie met veel mooie foto’s. Deze ontbreken in deze gratis webversie zodat het bestand makkelijk te printen is.

- Prijs los boekje € 2,50.

   

De mooiste fiets- en wandelroutes

Ontdek bijzondere plekjes in de omgeving van Oss te voet of op de fiets!

 

Download routes »


 
   

Waardevol cultureel en religieus erfgoed!

Alles over bijzondere archeologie, landschap en gebouwen in één interactieve kaart. Mét boeiende verhalen!

  Bekijk Erfgoedkaart »