Home    Wandelen    Paddenstoelenwandeling op Engelenstede in Vinkel

Paddenstoelenwandeling op Engelenstede in Vinkel

Zondag 20 oktober organiseert IVN Oss een paddenstoelenwandeling in natuurgebied Engelenstede in Vinkel. U gaat op pad onder begeleiding van natuurgidsen. De wandeling begint om 10.00 uur en vertrekt vanaf het parkeerplaatsje aan de Kaathoven in Vinkel. De lengte van de tocht is maximaal 5 km en het duurt ongeveer 2½ uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Trek goede waterbestendige wandelschoenen aan, want het gebied is op sommige plekken drassig en om paddenstoelen goed te bekijken moet je soms ook van het pad af gaan.

Paddenstoelen
De herfst is de tijd van vallende bladeren en paddenstoelen. Maar wat zijn dat eigenlijk,  paddenstoelen? Paddenstoelen of zwammen behoren tot het schimmelrijk. Het zijn de vruchtlichamen van een, meestal voor het blote oog onzichtbare zwamvlok (mycelium) die zich in de grond bevindt of op hout, afgevallen blad, mest, dode insecten en veren. Paddenstoelen zijn dus geen planten of dieren, maar vormen een heel eigen groep (rijk) in het systeem van de levende organismen. In Nederland kennen we wel meer dan 5.000 soorten paddenstoelen. Dus er wordt heel wat gevraagd van de gidsen om die te kunnen herkennen.

Engelenstede
Engelenstede dankt haar naam aan een boerenhoeve uit 1760, die aan de zijkant een engel in de muur had ingemetseld. Het is een natuur- en recreatiegebied dat zich bevindt ten westen van de buurtschap Kaathoven en ten zuidwesten van Vinkel. Het gebied is ongeveer 80 ha groot. Engelenstede bestaat uit gemengd bos, droge en vochtige heiderestanten, enkele poelen en waterlopen, en landbouwenclaves.
Het was oorspronkelijk een moerassig heidegebied met vennen en werd omstreeks het begin van de 20e eeuw ontgonnen. De Grote Wetering werd in de Middeleeuwen al gegraven door monniken om het gebied af te wateren.
Engelenstede staat bekend om zijn rijkdom aan paddenstoelsoorten.

Datum: Zondag 20 oktober
Tijd: 10.00 uur
Thema: Natuur, landschap en paddenstoelen
Lengte: circa 5 km; duur: ± 2½ uur.
Vertrekplaats: het parkeerplaatsje aan de Kaathoven (buurtschap Kaathoven) in Vinkel
Kosten: geen, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
           
www.ivn.nl/afdeling/oss